sreda, 8. oktober 2014

Slovenija ima talent – slovenceljne

Bolje, da nimamo nič, kot pa da ima sosed nekaj
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/f/f9/Slovenija_ima_talent.jpg

Uf, tole me je pa pogrelo… Alenka je morda resda dobila prezahtevno nalogo in so jo po zaslišanju kritiki raztrgali, ampak to niti ni bistvo. Težava je veliko večja in sega v samo drobovje naše male Slovenije. To, da se v 23 letih nismo naučili več dostojanstva in kulture, je prav žalostno. Neizmerno smo veseli, če komu ne uspe, pa četudi bi imeli morda na splošno kakšno korist od tega. Naslajanje nad neuspehom je že malodane naš nacionalni šport. Če pa že ni pa rumeni mediji poskrbijo, da to postaja. Smo tako majhni, a še veliko bolj omejeni po mišljenju. Namesto, da bi se v teh časih ukvarjali s tem, kako se bomo konstruktivno lotili resnih težav, kot so gospodarska rast, izboljšanje izobrazbe, zdravstva in socialne države, se mi ukvarjamo z zgodbami, ki so same sebi namen. Ne samo, da z vsakim dnem izgubljamo konkurenčnost, hkrati se naša kultura počasi pomika proti srednjemu veku in še malo pa bomo vsi viseli na svojem drevesu, z banano v eni roki, z drugo se pa čohali po … trebuhu in s kokosi obmetavali vsakega, ki pride mimo. 

Res, da se svet razvija v sistem individualizma, samo mi smo v temu že daleč spredaj. Pri nas narediti nekaj v skupnem interesu je praktično nemogoče. Ker so redki primeri, da ne bi kak slovencelj zmetal nekaj polen pod noge pa če že ne zaradi drugega, samo iz principa ali pa iz navade. 

Ljudje bi se morali razvijati v družbo, ki bi spodbujala posameznike a hkrati bi posamezniki delali v korist družbe, mi pa se razvijamo v neke samozadostne nadpametne hropce, ki bodo vedno vedeli, kaj je prav in vsak, ki misli drugače, predstavlja grožnjo in ga je treba diskreditirati do nepovratnosti. Namesto, da bi uživali v življenju, se ukvarjali s konstruktivnimi stvarmi, se mi ukvarjamo s tem, kako bi druge zavirali in se potem naslajali, če jim ne bi uspelo – in mi bi imeli posledično zadoščenje ob tem – res bravo!

Ta naš prototip slovenceljna pa ni samo privoščljiv in miselno omejen ampak je običajno tudi pohlepen. Potem, ko diskreditira vse okoli sebe in si kupi jeklenega konjička (s čemer verjetno kompenzira kakšnega drugega konjička), da se sosed naslaja nad njim, on še ni zadovoljen. Videl je, da ima drug sosed boljšo hišo od njega… Aha, kaj pa zdaj? Idealno je, če je tak slovencelj direktor ali lastnik kakšne firme, po možnosti čim večje. Kot direktor lahko hitro ugotovi, da so njegovi zaposleni največji strošek in da se da stroške vedno zmanjšati. Verjetno si misli, da če so preživeli do zdaj, bodo pa tudi, če jim zniža dohodek še za recimo 10% ali pa jih v skrajnem primeru par odpusti zaradi »višjih cen surovin na globalnem trgu« ali iz kakšnega podobno fiktivnega razloga. Tako bo hitro »prihranil« dovolj denarja, da si bo kupil novo hišo. In si jo tudi kupi. Slovencelj je za nekaj časa zadovoljen. A leta minevajo, njegova firma sčasoma propade, čeprav več nima "stroškov" v njej, žena, če jo ima, pa se stara… no tu pa nastopijo druge težave, o katerih bi razpravljali drugič… Bistvo je, da slovencelj na koncu ugotovi, da vsega ne more imeti… Malo karikiram, a tak stereotip pogosto drži.

Sicer sem po duši optimist, samo nad slovensko družbo pa počasi izgubljam upanje. Kakorkoli se stvari obračajo, vedno začnejo kazati v isto smer. Iskreno mislim, da nas lahko zedini samo resna naravna katastrofa ali pa vojna proti skupnemu sovražniku, po možnosti ne iz Zemlje, da ne bi bil spet kdo od naših ali pa vaših. V vojni mislim, da bi se vsi spet začeli zavedati bistvenih stvari in ko bi imeli vse porušeno, bi se družba morda resetirala, če ne bolje kar formatirala. Žalostno in upam, da se motim.

Da pa ne bi šli v vojno, lahko začnemo preurejati družbo tako, da povabimo soseda na pijačo, gremo s partnerko/jem na večerjo, s prijatelji ven in, ko uživamo v dobri družbi, poskušamo čim manj opravljati druge. Pravijo, da naj bi na pet pozitivnih stvari povedali eno negativno. Govorite dobre stvari o ljudeh in drugi bodo govorili dobro o vas. Tako se boste tudi počutili bolje in samozavestnejše. Poskusite, pa da vidim, koliko časa vam bo uspevalo. In ne pozabite, politiki in mediji ne predstavljajo pravega obraza družbe. Prava družba ste vi. Pa srečno pri oblikovanju nove pozitivno naravnane, osveščene in predvsem trajnostne slovenske kulture.

Cheers

Ni komentarjev: